Waar OSB SIP-panelen worden geïsoleerd met polyurethaan isolatieschuim.

Het door ons gebruikte isolatieschuim is een 2 componenten polyurethaanschuim met gesloten cellen. Deze polyurethaanschuim wordt overigens ook gebruikt voor vele andere toepassingen op het gebied van warmte- koude bescherming. Het staat namelijk bekend om zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Polyurethaanschuim heeft een extreem laag thermisch geleidbaarheidsniveau in vergelijking met andere conventionele isolatiemiddelen.

Polyurethaanschuim heeft ook goede mechanische eigenschappen. Het geeft een uitstekende hechting aan bijvoorbeeld hout, metaal en ander PU-composieten. Deze eigenschap van goede hechting betekend dat het kan worden ingezet op een breed scala aan toepassingen.

Isolatieschuim wordt geproduceerd door twee vloeibare componenten met elkander te laten reageren. Deze twee componenten zijn een polyol en een polymeer isocyanaat ( methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI))

De gemengde componenten reageren volgens exotherm om een star en hard thermo hardend polymeer te vormen. Het polyurethaanschuim wordt onder CE-certificering geproduceerd.

SIP-paneel productie

Het OSB-plaatmateriaal wordt vooraf in cassettes voorbereid en in een tegenhoudende schuimmal geplaatst. Welke vervolgens wordt vastgeklemd door een hydraulische pers. Het twee component materialen (Isocyanaat & Polyol) wordt vervolgens in de holten tussen de twee OSB-plaat materialen met een injectiemachine geïnjecteerd. De injectietijd is afhankelijk van een aantal variabelen. Maar, ligt meestal tussen de 5 en 30 seconden.

Onmiddellijk na de injectie cyclus beginnen de twee componenten te reageren en te expanderen tot schuim en bereikt het een volledige vulling in ongeveer 2 minuten. Een initiële uithardingsperiode van ongeveer 45 minuten  ( afhankelijk van de paneeldikte) is vereist voordat de SIP-paneel voldoende sterkte heeft om uit de pers te worden gehaald.

Karakteristiek van gesloten Polyurethaanschuim.

 

Eenheid

Gemeten waarde

Methode

Dichtheid – gemiddeld over alles 

Kg/m3

42.0

EN 1602

Dichtheid – in de kern

Kg/m3

40.0

EN 1602

Druksterke @ 10%

kPa

200

EN 826

Thermische geleidbaarheid

mW/ k

23.3

EN 12667

Treksterkte verlijming

kPa

250

EN 1607

Dimensionale stabiliteit -20

%

<1.0

EN 1604

Dimensionale stabiliteit +70

%

<2.0

EN 1604

Gesloten cel volume

%

>90

ISO 4590

 

Aangegeven prestatietabel: volgens ETAG 019

SIP-paneel afmetingen en kenmerken

SIP-panelen: min/ max afmetingen in mm..

Breedte

200 mm. (min) – 1200 mm. (max)

Lengte

3000 mm. ( max.)

 

SIP-paneel plaatdikte

SIP-panelen: dikte.

Dikte

OSB/ 3

Polyurethaan isolatiekern

123 mm.

2 x 15 mm. 

93 mm. 

172 mm. 

2 x 15 mm.

142 mm.

 

SIP-paneel gewichten

SIP-panelen: gewichten in Kg/ m2.

Dikte

SIP-type

Gewicht

123 mm.

Standaard Binnen/ Buiten Muur Paneel

19 Kg/ m2

172 mm.

Buiten Muur/ Dakpaneel

21 KG/m2

 

Detaillering

SIP-panelen: 40 mm. rabat sponning wordt gevormd in onze panelen tijdens de productie

Dikte

40 mm. Rabat

Mini-SIP Spline

123 mm.

*

*

172 mm.

*

*

 

Thermische prestaties

Polyurethaan schuimkern

De kern van de SIP Construct constructief geïsoleerd paneel is een draagkrachtig hard polyurethaanisolatie schuimkern met een dichtheid van 42 Kg/ m3

 

CFK/ HCFK-vrij

SIP Construct constructief geïsoleerd paneel wordt vervaardigd zonder het gebruik van CFH? HCFK’s en hebben een nul Ozone Depletion Potential (ODP)

 

Thermische geleidbaarheid

Berekeningen van de thermische transmissie van specifieke constructies worden gebaseerd op de thermische geleidbaarheid (W m K ) van de materialen. Deze zijn:

SIP-panelen: Thermische geleidbaarheid waarden

Materiaal

Thermische geleidbaarheid waarden (W m K )

Polyurethaanschuim isolatiekern

0,025 (W m K )

OSB/ 3

0,17 (W m K )

 

OSB-plaatmateriaal

Een standaard SIP-paneel bestaat uit een 15mm. binnen en een 15 mm. buitenplaat van External Oriented Strand Board (OSB) type 3 norm. OSB/ 3 heeft een thermische geleidbaarheidswaarde van 0,13 W/ m K. Vervaardigd volgens EN 13986 en EN 300: 2006. OSB/ 3 bestaat uit schilfers van zachthout, aan elkaar gebonden met behulp van een formaldehyde vrije synthetische hars. Het is behandeld tegen insecten, knaagdieren, bard en vocht. Hierdoor is het een Constructieve vezelplaat van Kwaliteit P5 of P7. Water- en kookvast verlijmt. OSB-plaat wordt verantwoordelijk geproduceerd en voldoet aan de eisen van FSC-keurmerk en wordt onder CE-certificering geproduceerd.

 

U-waarden

U-waarde is een maat voor warmteverlies. Het wordt uitgedrukt in (W/ m2 K) en geeft de hoeveelheid warmte verloren in Watt (W) per vierkante meter materiaal aan, wanneer de temperatuur (K) een graad lager is dan buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van het materiaal.

SIP-panelen: Typische U-waarden

Plaatdikte

U-waarde (W/ m2 K)

123 mm.

0,21

172 mm.

0,14

 

Behoudens de samenstelling van de wanden of dak elementen kan een extreem lage U-waarden worden bereikt tussen 0,1 (W/ m2 K) en 0,23 (W/ m2 K).

 

Isolatiewaarde RD ≠ RC 

Bij de communicatie van isolatiewaarden worden vaak twee verschillende waardes gebruikt:

  • RDeclared: Dit is het isolerend vermogen van het betreffende materiaal.
  • RConstruction: Dit is het isolerend vermogen van de totale constructie waarin het materiaal is toegepast. 

Voor beide waardes geldt: Hoe hoger de waarde hoe beter het isolerend vermogen uitgedrukt in m2K/W. Maar let op: Het betreft hier twee verschillende waardes die niet met elkaar verward moeten worden

Berekening RD-waarde: De RD-waarde wordt bepaald door de dikte van het isolatiemateriaal en de λ-waarde (lambda). De λ-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt die in W/mK de mate van warmtegeleiding van de isolatie weergeeft.
Berekening Rc-waarde: De Rc-waarde is een optelling van alle constructie-onderdelen conform de rekennorm NEN 1068. Deze optelling kan zowel positief zijn (extra bouwlagen), als ook negatief (bevestigingen die koudebruggen vormen).    

SIP-panelen: Typische Rd-waarden

Plaatdikte

Rd-waarde (m2 K/W)

123 mm.

4,3

172 mm.

6,5

 

Brandgedrag van SIP-panelen

SIP Construct constructief geïsoleerde panelen voldoen aan de bouwvoorschriften eisen ten aanzien van brandwerendheid bekleed met brandwerende gipskartonplaat. Deze eisen zijn vergelijkbaar met die voor de houtskeletbouw.

Met een enkele gipskartonplaat laag zal een 30 minuten brandwerendheid worden bereikt. Met een dubbele laag gipskartonplaat zal een 60 minuten brandwerendheid worden bereikt. Getest volgens NEN-EN 13501-1. Het paneel systeem behaalde de volgende resultaten zoals hieronder.

SIP-paneel Vuur prestaties

Prestatie

Axiale belasting (kNm )

Bouw

FR30

8,33

12,5 mm. brandwerende gipskartonplaat rechtstreeks op OSB of via 38 x 25 mm. latten

FR60

13

Een laag van 19 mm. brandwerende gipskartonplaat plus een laag van 12,5 mm. gipskartonplaat bevestigd direct op OSB

 

Beoordeling van de testresultaten en de ontwerp details laten zien dat de panelen geschikt zijn voor gebruik als draagmuur (met een belasting van aangegeven waarden in de bovenstaande tabel), niet minder dan een meter van een relevante grens en in scheidingswanden die brandwerendheid vereisen periodes niet minder dan het volgende:

SIP-paneel brandwerendheid termijnen voor scheidingswanden

Buitenmuren

30 of 60 minuten (van binnenuit )

Scheidingswanden

60 minuten (vanaf beide zijden)

 

De OSB/ 3 SIP-paneel is uitgevoerd met een klasse 3 oppervlakte vlam doving. Ook andere brandwerende producten kunnen worden toegevoegd aan het systeem om brandvoortplanting nog meer te verminderen. Zoals vuur stoppers en doorvoer barrières.

 

Structurele prestaties

De panelen bestaan uit twee 15 mm. OSB-platen, die door hogedruk injectie aan elkaar worden gebonden door een polyurethaanschuim met gesloten cellen. De twee OSB/ 3 platen en de hardschuimkern fungeren als composietstructuur, welke vergelijkbaar is met een I-balk.

De wanden / dak elementen zijn uitgebreid getest om maximaal toelaatbare ontwerp te bereken. Deze tests werden uitgevoerd met de methode van BS 5268-2:2002 en werden axiaal en excentrisch verhit tot het breekpunt.

Paneel van 123 mm. dik en 3 m. lang kan;

  • 64 kNm axiaal belast worden
  • 53 kNm excentrisch belast worden

Deze berekeningen houden ook rekening met de verlaging in belastingcapaciteit door dwars belasting, zoals wind.

De toelaatbare dwarsbelasting wordt gebruikt bij de beoordeling van de weerstand van de panelen zoals hieronder is weergegeven:

 

Toegestane dwars belasting voor 123 mm. dikke dakplaten

Toegestane dwars belasting voor 1200 mm. dikke dakplaten

Span voorwaarde

Laad op span/ 333 (KNm)

Toelaatbare belasting met een F van 2,25 (KNm)

3 m. dubbele overspanning

4,1

9,0

4 m. dubbele overspanning

2,1

8,0

 

Geluidsisolatie

De SIP-bouwmethode en de nauwkeurige fabricage zorgen ervoor dat de panelen luchtdicht zijn. Het luchtdichte bouwproces leidt tot een goede weerstand tegen luchtlekkage.

Luchtdichtheid van paneelverbindingen = 0,01 m3/ m2/ uur bij 50 Pa. Getest volgends EN 12114

 

Duurzaamheid

De SIP-panelen zijn te vergelijken met andere duurzame bouwmaterialen. Wanneer de installatie van het SIP-systeem naar behoren is uitgevoerd is het bouwwerk tegen weer en windbestendig en mag er een levensverwachting van ten minste 60 jaar van worden verwacht.

Hout dat wordt gebruikt in gebieden waar veel vocht bij de fundering een bedreiging kan zijn, moeten worden ondersteund door bijvoorbeeld een betonnen of metalen voetplaat of met een conserveringsmiddel worden behandeld in overeenstemming met aanbevelingen van NEN EN 1282: 1999.

 

Aangegeven prestatietabel: volgens ETAG 019

Hoofdkenmerken

Prestatie

Eenheid

Aangegeven prestaties

Productnaam en totaal dikte

 

 

123 mm.

172 mm.

 

 

 

SIP Con. OSB SIPs 15 mm. beide zijde

SIP Con. OSB SIPs 15 mm. beide zijde

Buiten wanden

Verticale belasting prestatie *

kN

80

80

 

Horizontale belasting prestatie *

KN

3.0

6.0

 

Gecombineerd verticaal/ horizontale belasting prestatie**

Verticaal (kNM)

50

80

 

 

Horizontaal (kPa)

1,6

2,6

 

Draagvermogen in rekken***

KN

17

17

 

Karakteristieke uittrekcapaciteit a. voor schroeven****

kN

0.6

0,6

 

Afschuifcapaciteit b. voor nagels****

kN

0,74

0,74

 

 

 

 

 

Dragende binnen muren

Verticale belasting prestatie*

kN

80

80

 

Draagvermogen in rekken***

kN

17,0

17,0

 

 

 

 

 

Dak constructie

Sneeuw en of windbelasting******

kN

1,7

4,3

 

Geconcentreerde opgelegde belasting capaciteit

kN

GPB

GPB

 

Horizontaal buigen op randbelasting capaciteit

kN

GPB

GPB

 

Karakteristieke uittrekcapaciteit a. voor schroeven*****

kN

0,6

0,6

 

Afschuifcapaciteit b. voor spijkers****

kN

0,74

0,74

 

 

 

 

 

Reactie op vuur

Classificatie volgens Euroklassen in EN 13501-1

 

D-s2,do

D-s2,do

 

 

 

 

 

Weerstand tegen vuur

Classificatie volgens EN 13501-2

 

GPB

GPB

Externe brandprestaties van dakbedekking

Classificatie volgens pr EN 13501-5

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Waterdampdoorlaatbaarheid en vochtbestendigheid

Beoordeeld als acceptabel voor het beoogde gebruik van het gebouw en eventuele beperkingen met betrekking tot klimaatzones

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Waterdichtheid

 

 

 

 

  1. Buiten schil

Ervan uitgaande dat het aanvaardbaar is in verband met eventuele beperkingen met betrekking tot klimaatzones

 

GPB

GPB

  1. Binnen ruimte

Aangenomen als acceptabel

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Vrijgave van gevaarlijke stoffen

Verklaring gevaarlijke stoffen

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Slag vast

Beoordeeld als acceptabel ten opzichte van gemeten slagvastheid bij horizontale zachte en harde impact . geconstateerd bij verticaal belaste muren als belaste daken.

 

Rw dB

GPB

 

 

 

 

 

Geluidsisolatie

Gewogen schijnbare geluidsreductie-index voor het scheiden van wanden

Rw dB

44

44

 

Gewogen schijnbare geluidsreductie-index voor alle andere wanden

Rw dB

37

37

 

Gewogen schijnbare geluidsreductie-index voor buitenmuren en dak

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Geluid opname

Geluidsabsorptiecoëfficiënt van interne oppervlakken

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Thermische weerstand en thermische transmissie

Buiten muren en dak, Rt

m2k/W

2,7

5,5

 

Buiten muren en dak, Ut

W/m2K

0,38

0,19

 

Ramen en buiten deuren

 

GPB

GPB

 

Binnen muren

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Luchtdoorlatendheid

Gemeten luchtlekkage van type-geteste gebouwen en / of componenten

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Thermische traagheid

Informatie over relevante gegevens

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Aspecten van duurzaamheid

Beoordeeld als acceptabel in relatie tot het beoogde gebruik en het effect op de prestaties

 

Geschikt voor gebruikers klassen 1 en 2

Geschikt voor gebruikers klassen 1 en 2

 

 

 

 

 

Aspecten van bruikbaarheid

Maximale doorbuiging bij bruikbaarheidgrenstoestand gerelateerd aan de draagkrachtvermogens vermeld onder ER 1

 

GPB

GPB

 

Stijfheid tegen vloertrillingen

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Identificatie

Waarden van geschikte identificatieparameters

 

GPB

GPB

Aantekening:

GPB = Geen Prestatie Bepaald

 

* Genoemde waarden voor korte termijn op panelen van 2,4 m. Er wordt geen excentriciteit toegepast.

** Genoemde waarden zijn voor 50 kN voor 123 dikke paneel en 80 kN voor 172 dikke paneel. Er wordt geen verticale excentriciteit toegepast. 

*** Genoemde waarden voor panelen van 2,4 m

**** Nagelschaarcapaciteit zoals geciteerd uit de handleiding voor het ontwerp van houtconstructies volgens Eurocode 5

***** Waarden zijn voor uittrekbare belastingen

****** Waarden zijn voor 3,0 m overspanning op korte termijn (verticale invulpanelen of horizontale dakpanelen)

Waarom MGO SIP-panelen worden geïsoleerd met polyurethaan isolatieschuim.

Technisch merkblad SIP Construct Magnesiumoxide (MGO) SIP-panelen

 

Waarom onze MGO SIP-panelen worden geïsoleerd met polyurethaan isolatieschuim.

Het door ons gebruikte isolatieschuim is een 2 componenten polyurethaanschuim met gesloten cellen. Deze polyurethaanschuim wordt overigens ook gebruikt voor vele andere toepassingen op het gebied van warmte- koude bescherming. Het staat namelijk bekend om zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Polyurethaanschuim heeft een extreem laag thermisch geleidbaarheidsniveau in vergelijking met andere conventionele isolatiemiddelen.

Polyurethaanschuim heeft ook goede mechanische eigenschappen. Het geeft een uitstekende hechting aan bijvoorbeeld hout, metaal en ander PU-composieten. Deze eigenschap van goede hechting betekend dat het kan worden ingezet op een breed scala aan toepassingen.

Isolatieschuim wordt geproduceerd door twee vloeibare componenten met elkander te laten reageren. Deze twee componenten zijn een polyol en een polymeer isocyanaat ( methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI))

De gemengde componenten reageren volgens exotherm om een star en hard thermo hardend polymeer te vormen. Het polyurethaanschuim wordt onder CE-certificering geproduceerd.

 

SIP-paneel productie

Het Magnesiumoxide-plaatmateriaal wordt vooraf in cassettes voorbereid en in een tegenhoudende schuimmal geplaatst. Welke vervolgens wordt vastgeklemd door een hydraulische pers. Het twee component materialen (Isocyanaat & Polyol) wordt vervolgens in de holten tussen de twee MGO-plaat materialen met een injectiemachine geïnjecteerd. De injectietijd is afhankelijk van een aantal variabelen. Maar, ligt meestal tussen de 5 en 30 seconden.

Onmiddellijk na de injectie cyclus beginnen de twee componenten te reageren en te expanderen tot schuim en bereikt het een volledige vulling in ongeveer 2 minuten. Een initiële uithardingsperiode van ongeveer 45 minuten  ( afhankelijk van de paneeldikte) is vereist voordat de SIP-paneel voldoende sterkte heeft om uit de pers te worden gehaald.

 

Karakteristiek van gesloten Polyurethaanschuim.

 

Eenheid

Gemeten waarde

Methode

Dichtheid – gemiddeld over alles 

Kg/m3

42.0

EN 1602

Dichtheid – in de kern

Kg/m3

40.0

EN 1602

Druksterke @ 10%

kPa

200

EN 826

Thermische geleidbaarheid

mW/ k

23.3

EN 12667

Treksterkte verlijming

kPa

250

EN 1607

Dimensionale stabiliteit -20

%

<1.0

EN 1604

Dimensionale stabiliteit +70

%

<2.0

EN 1604

Gesloten cel volume

%

>90

ISO 4590

 

Aangegeven prestatietabel: volgens ETAG 019

 

SIP-paneel afmetingen en kenmerken

SIP-panelen: min/ max afmetingen in mm..

Breedte

200 mm. (min) – 1200 mm. (max)

Lengte

3000 mm. ( max.)

 

SIP-paneel plaatdikte

SIP-panelen: dikte.

Dikte

MGO-board

Polyurethaan isolatiekern

117 mm.

2 x 12 mm. 

93 mm. 

167 mm. 

2 x 12 mm.

142 mm.

 

SIP-paneel gewichten

SIP-panelen: gewichten in Kg/ m2.

Dikte

SIP-type

Gewicht

117 mm.

Standaard Binnen/ Buiten Muur Paneel

28,80 Kg/ m2

167 mm.

Buiten Muur

30 Kg/m2

 

Detaillering

SIP-panelen: 40 mm. rabat sponning wordt gevormd in onze panelen tijdens de productie

Dikte

40 mm. Rabat

Mini-SIP Spline

117 mm.

*

*

167 mm.

*

*

 

Thermische prestaties

 

Polyurethaan schuimkern

De kern van de SIP Construct constructief geïsoleerd paneel is een draagkrachtig hard polyurethaanisolatie schuimkern met een dichtheid van 42 Kg/ m3

 

CFK/ HCFK-vrij

SIP Construct constructief geïsoleerd paneel wordt vervaardigd zonder het gebruik van CFH? HCFK’s en hebben een nul Ozone Depletion Potential (ODP)

 

Thermische geleidbaarheid

 

Berekeningen van de thermische transmissie van specifieke constructies worden gebaseerd op de thermische geleidbaarheid (W m K ) van de materialen. Deze zijn:

SIP-panelen: Thermische geleidbaarheid waarden

Materiaal

Thermische geleidbaarheid waarden (W m K )

Polyurethaanschuim isolatiekern

0,025 (W/ m K )

MGO-board

0,231 (W/ m K )

 

MGO-plaatmateriaal

Een Magnesiumoxide SIP-paneel bestaat uit een 12mm. binnen en een 12 mm. buitenplaat van Magnesiumoxide plaat. Magnesiumoxide plaat heeft een thermische geleidbaarheidswaarde van 0,231 W/ m K. 

 

Wat is Magnesiumoxide (MGO)

Magnesiumoxide is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst. De geschatte hoeveelheid van dit materiaal te gebruiken als bouwgrondstof is letterlijk miljarden tonnen.

MGO is het oxide-residu van verbrand magnesium. Chemisch gezien is magnesiumoxide volledig samengegaan met zuurstof, waardoor het geen potentieel heeft om verder te reageren met andere chemische elementen. Hierdoor wordt het niet aangetast door ander chemische elementen zoals: vocht, zouten, zuren en logen die gewoonlijk bouwmaterialen afbreken.

De binding sterkte tussen de magnesium- en zuurstofbindingen is extreem hoog, wat resulteert dat, temperatuurveranderingen weinig effect hebben op deze verbinding. Wat betekent dat MGO extreem temperatuurstabiel is.

Puur MGO wordt gedolven, verpulverd en verhit om vochtig in het materiaal af te drijven. Hierdoor ontstaat er een poeder dat als cement kan wordt gebruikt. Mgo-plaat wordt gevormd door MGO te mengen met een klein percentage andere producten zoal: bamboe en norell cement. Om de cohesie en ductiliteit in de plaat te versterken, worden er 2 lagen glasvezelwapening aan elk vlak van de plaat gelegd tijdens de productie.

Magnesiumoxide plaat wordt in verantwoordelijk omstandigheden geproduceerd en voldoet aan de eisen van CE-certificering ETA 15/0643.

 

U-waarden

U-waarde is een maat voor warmteverlies. Het wordt uitgedrukt in (W/ m2 K) en geeft de hoeveelheid warmte verloren in Watt (W) per vierkante meter materiaal aan, wanneer de temperatuur (K) een graad lager is dan buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van het materiaal.

SIP-panelen: Typische U-waarden

Plaatdikte

U-waarde (W/ m2 K)

123 mm.

0,262

172 mm.

0,220

 

Isolatiewaarde RD ≠ RC 

Bij de communicatie van isolatiewaarden worden vaak twee verschillende waardes gebruikt:

  • RDeclared: Dit is het isolerend vermogen van het betreffende materiaal.
  • RConstruction: Dit is het isolerend vermogen van de totale constructie waarin het materiaal is toegepast. 

Voor beide waardes geldt: Hoe hoger de waarde hoe beter het isolerend vermogen uitgedrukt in m2K/W. Maar let op: Het betreft hier twee verschillende waardes die niet met elkaar verward moeten worden

Berekening RD-waarde: De RD-waarde wordt bepaald door de dikte van het isolatiemateriaal en de λ-waarde (lambda). De λ-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt die in W/m K de mate van warmtegeleiding van de isolatie weergeeft.
Berekening Rc-waarde: De Rc-waarde is een optelling van alle constructie-onderdelen conform de rekennorm NEN 1068. Deze optelling kan zowel positief zijn (extra bouwlagen), als ook negatief (bevestigingen die koudebruggen vormen).    

SIP-panelen: Typische Rd-waarden

Plaatdikte

Rd-waarde (m2 K/W)

123 mm.

4,1

172 mm.

6,2

 

Brandgedrag van SIP-panelen

SIP Construct constructief geïsoleerde MGO-panelen voldoen aan de bouwvoorschriften eisen ten aanzien van brandwerendheid. Deze eisen zijn vergelijkbaar met die voor de houtskeletbouw.

 

Met een Magnesiumoxide Board laag zal een 60 minuten brandwerendheid worden bereikt. Getest volgens NEN-EN 1364-1:2015. Het paneel systeem behaalde de volgende resultaten zoals hieronder.

SIP-paneel Vuur prestaties

Prestatie

Axiale belasting (kNm )

Bouw

A1, FR60

13

Een laag van 12,5 mm. Magnesiumoxide Board

 

Beoordeling van de testresultaten en de ontwerp details laten zien dat de panelen geschikt zijn voor gebruik als draagmuur (met een belasting van aangegeven waarden in de bovenstaande tabel), niet minder dan een meter van een relevante grens en in scheidingswanden die brandwerendheid vereisen periodes niet minder dan het volgende:

SIP-paneel brandwerendheid termijnen voor scheidingswanden

Buitenmuren

60 of 90 minuten (van binnenuit )

Scheidingswanden

60 minuten (vanaf beide zijden)

 

Ook andere brandwerende producten kunnen worden toegevoegd aan het systeem om brandvoortplanting nog meer te verminderen. Zoals vuur stoppers en doorvoer barrières.

 

Structurele prestaties

De panelen bestaan uit twee 12 mm. Magnesiumoxide Board, die door hogedruk injectie aan elkaar worden gebonden door een polyurethaanschuim met gesloten cellen. De twee Magnesiumoxide platen en de hardschuimkern fungeren als composietstructuur, welke vergelijkbaar is met een I-balk.

 

De wanden zijn uitgebreid getest om maximaal toelaatbare ontwerp te bereken. Deze tests werden uitgevoerd met de methode van BS 5268-2:2002 en werden axiaal en excentrisch verhit .

Paneel van 117 mm. dik en 3 m. lang kan;

  • 64 kNm axiaal belast worden
  • 53 kNm excentrisch belast worden

Deze berekeningen houden ook rekening met de verlaging in belastingcapaciteit door dwars belasting, zoals wind.

 

Geluidsisolatie

De SIP-bouwmethode en de nauwkeurige fabricage zorgen ervoor dat de panelen luchtdicht zijn. Het luchtdichte bouwproces leidt tot een goede weerstand tegen luchtlekkage.

Luchtdichtheid van paneelverbindingen = 0,01 m3/ m2/ uur bij 50 Pa. Getest volgends Geluidtransmissieklasse ASTM E90 & ASTM E413

 

Duurzaamheid

De SIP-panelen zijn te vergelijken met andere duurzame bouwmaterialen. Wanneer de installatie van het SIP-systeem naar behoren is uitgevoerd is het bouwwerk tegen weer en windbestendig en mag er een levensverwachting van ten minste 60 jaar van worden verwacht.

Hout dat wordt gebruikt in gebieden waar veel vocht bij de fundering een bedreiging kan zijn, moeten worden ondersteund door bijvoorbeeld een betonnen of metalen voetplaat of met een conserveringsmiddel worden behandeld in overeenstemming met aanbevelingen van NEN EN 1282: 1999.

 

Aangegeven prestatietabel: volgens ETAG 019

 

Hoofdkenmerken

Prestatie

Eenheid

Aangegeven prestaties

Productnaam en totaal dikte

 

 

117 mm.

167 mm.

 

 

 

SIP Con. MGO SIPs 12 mm. beide zijde

SIP Con. MGO SIPs 12 mm. beide zijde

Buiten wanden

Verticale belasting prestatie *

kN

80

80

 

Horizontale belasting prestatie *

KN

3.0

6.0

 

Gecombineerd verticaal/ horizontale belasting prestatie**

Verticaal (kNM)

50

80

 

 

Horizontaal (kPa)

1,6

2,6

 

Draagvermogen in rekken***

KN

17

17

 

Karakteristieke uittrekcapaciteit a. voor schroeven****

kN

0.6

0,6

 

Afschuifcapaciteit b. voor nagels****

kN

0,74

0,74

 

 

 

 

 

Dragende binnen muren

Verticale belasting prestatie*

kN

80

80

 

Draagvermogen in rekken***

kN

17,0

17,0

 

 

 

 

 

Dak constructie

Sneeuw en of windbelasting******

kN

1,7

4,3

 

Geconcentreerde opgelegde belasting capaciteit

kN

GPB

GPB

 

Horizontaal buigen op randbelasting capaciteit

kN

GPB

GPB

 

Karakteristieke uittrekcapaciteit a. voor schroeven*****

kN

0,6

0,6

 

Afschuifcapaciteit b. voor spijkers****

kN

0,74

0,74

 

 

 

 

 

Reactie op vuur

Classificatie volgens Euroklassen in NEN-EN 1364-1:2015

 

D-s2,do

D-s2,do

 

 

 

 

 

Weerstand tegen vuur

Classificatie volgens NEN-EN 1364-2:2015

 

GPB

GPB

Waterdampdoorlaatbaarheid en vochtbestendigheid

Beoordeeld als acceptabel voor het beoogde gebruik van het gebouw en eventuele beperkingen met betrekking tot klimaatzones

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Waterdichtheid

 

 

 

 

  1. Buiten schil

Ervan uitgaande dat het aanvaardbaar is in verband met eventuele beperkingen met betrekking tot klimaatzones

 

GPB

GPB

  1. Binnen ruimte

Aangenomen als acceptabel

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Vrijgave van gevaarlijke stoffen

Verklaring gevaarlijke stoffen

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Slag vast

Beoordeeld als acceptabel ten opzichte van gemeten slagvastheid bij horizontale zachte en harde impact . geconstateerd bij verticaal belaste muren als belaste daken.

 

Rw dB

GPB

 

 

 

 

 

Geluidsisolatie

Gewogen schijnbare geluidsreductie-index voor het scheiden van wanden

Rw dB

38

38

 

Gewogen schijnbare geluidsreductie-index voor alle andere wanden

Rw dB

30

30

 

Gewogen schijnbare geluidsreductie-index voor buitenmuren en dak

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Geluid opname

Geluidsabsorptiecoëfficiënt van interne oppervlakken

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Thermische weerstand en thermische transmissie

Buiten muren en dak, Rt

m2k/W

2,7

5,5

 

Buiten muren en dak, Ut

W/m2K

0,262

0,220

 

Ramen en buiten deuren

 

GPB

GPB

 

Binnen muren

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Luchtdoorlatendheid

Gemeten luchtlekkage van type-geteste gebouwen en / of componenten

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Thermische traagheid

Informatie over relevante gegevens

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Aspecten van duurzaamheid

Beoordeeld als acceptabel in relatie tot het beoogde gebruik en het effect op de prestaties

 

Geschikt voor gebruikers klassen 1 en 2

Geschikt voor gebruikers klassen 1 en 2

 

 

 

 

 

Aspecten van bruikbaarheid

Maximale doorbuiging bij bruikbaarheidgrenstoestand gerelateerd aan de draagkrachtvermogens vermeld onder ER 1

 

GPB

GPB

 

Stijfheid tegen vloertrillingen

 

GPB

GPB

 

 

 

 

 

Identificatie

Waarden van geschikte identificatieparameters

 

GPB

GPB

 

Aantekening:

 

GPB = Geen Prestatie Bepaald

 

* Genoemde waarden voor korte termijn op panelen van 2,4 m. Er wordt geen excentriciteit toegepast.

** Genoemde waarden zijn voor 50 kN voor 117 dikke paneel en 80 kN voor 167 dikke paneel. Er wordt geen verticale excentriciteit toegepast. 

*** Genoemde waarden voor panelen van 2,4 m

**** Nagelschaarcapaciteit zoals geciteerd uit de handleiding voor het ontwerp van houtconstructies volgens Eurocode 5

***** Waarden zijn voor uittrekbare belastingen

****** Waarden zijn voor 3,0 m overspanning op korte termijn (verticale invulpanelen of horizontale dakpanelen)

Constructieve berekening van SIP Panelen .

Rekenmethode volgens de Sandwichtheorie van Timoshenko. 

Klik hier

EOTA TR019, Calculation models for prefabricated wood-based Loadbearing stressed skin panels for use in roofs, 2005.

Klik hier

Afmetingen SIP Construct SIP Panelen: OSBIIII, MGO

 

                  OSB IIII                                                               MGO

Klik hier

Design of timber structures

Klik hier

Design of structures for earthquake resistance

Performance of Structural Insulated Panels with Different Fasteners and Splines Under Monotonic and Cyclic Loading

Klik hier