Ontwerpen en bouwen met SIP Panelen

De meeste mensen in Nederland zijn nog onbekent met de bouw-methode van SIP Panelen.  SIP panelen worden vaak verward met prefab en modulaire (chalet, bouwunit)  bouwtechnieken. De eerst indruk die mensen van SIP panelen hebben is, dat het een goedkoop en beperkt alternatief is voor de bestaande bouwmethoden. Het tegendeel is echter waar. SIP panelen kunnen voor ieder ontwerp worden gebruikt en geeft aan iedere ontwerper de vrijheid wat het idee moet zijn.


Modulaire gebouwen worden over het algemeen prefab in timmerfabrieken gemaakt. Dit om kosten te besparen. De modulaire half fabricaten worden vanaf de fabriek met transportmiddelen naar de bouwplaats gebracht, waarna het in elkaar wordt gemonteerd. Deze manier van werken vermindert tijd van bouwen. Het besparen is echter snel verdampt wanneer je naderhand nog van alles moet doen om allerlei aansluitingen in het geheel lucht-  en vochtdicht te maken. Modulaire gebouwen en houtskeletbouw hebben overeenkomstige kenmerken van bouwen. De moelijkheid aan deze manier van bouwen is, om het geheel recht en vlak te maken. Ook het transport naar de bouwplaats kan er voor zorgen dat in modulaire gebouwen naden en kieren gaan ontstaan of dat het geheel uit de hoek raakt. Met de hedendaagse architektuurkunst kun je met SIP panelen deze uitdaging goed tegemoed treden.

Nieuwe bouwplannen van projectontwikkelaars, gemeenten en bouwbedrijven kunnen met SIP panelen ook de uitdaging aangaan. Met de ontwerp mogelijkheden in een computer zoals met Sketchup of een CAD tekenprogramma, kun je sneller een project op tafel leggen. Dit betekent dat een bedachte constructie plan sneller kan worden ontworpen, uitgewerkt en  afgeleverd op de bouwplaats dan een traditioneel hout skeletbouw. Steeds meer woningeigenaren aanvaarden niet meer dat muren en plafonds van hun woning niet vlak en/of recht zijn. Helaas is het moeilijk met houtskeletbouw om deze eigenschappen te elimineren. Dit omdat houten balken altijd werken, dat wil zeggen dat deze kunnen uitzetten en krimpen.

Het voordeel met een CAD tekenprogamma is dat de SIP panelen altijd de dezelfde afmetingen hebben als in het programma verwerkt en daardoor altijd een perfecte passing hebben in de uitvoering. De paneelverbindingen zijn efficiënt en kennen geen koudebruggen.

De conclusie is dat een aannemer die met met SIP panelen werkt een gebouw rechter, vlakker en sneller kan maken. Met een toegevoegde waarde van lichter bouwen. Wat voor de bouwwereld resulteerd in duurzaam- en luchtdichte bouwmethode met een sterk verbeterde energie efficiëntie.